Rehberler ve İpuçları

Çocuğun Adlı Sicil Kaydını Nasıl Alabilirim?

Çocuğun adli sicil kaydını alma işlemi, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek bir işlemdir. Çocuğun adli sicil kaydı almak için öncelikle kendi Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile birlikte e-Devlet kapısına giriş yapmanız gerekir. e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra normalde kendi adli sicil kaydınızı almak için kullandığınız sayfaya geçmeniz gerekir.

Sayfayı bulamıyorsanız https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi linkini kullanabilirsiniz. Bu sayfaya giriş yaptıktan sonra sayfada bulunan “Çocuğumun Bilgileriyle Giriş Yapmak İstiyorum” yazan butonu tıklamalısınız. Bu buton, çocuğu olmayan kişilerde görünmeyen bir butondur. Bu butona tıkladıktan sonra adli sicil kaydı oluşturulacaktır. Oluşturulan adli sicil kaydının belgesini pdf formunda indirebilir ve paylaşma seçenekleri ile başka kişilere gönderebilirsiniz.

Adli Sicil Kaydı Nereden Alınır?

Adli sicil kaydı almak için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi linkine tıklayarak e-Devlet kapısında bulunan adli sicil belgesi oluşturma sayfasına ulaşabilirsiniz. Linke tıkladıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Sisteme giriş yaptıktan sonra sayfa içerisinde daha önce oluşturulmuş olan adli sicil belgelerine ulaşabilir ya da sağ üstte bulunan “Yeni Belge Oluştur” isimli butonu tıklayarak yeni belge oluşturabilirsiniz.

Adli Sicil Kaydı Sildirme Nasıl Yapılır?

Adli Sicil Kaydı Sildirme Nasıl Yapılır

Adli sicil kaydı sildirme işlemlerinizi e-Devlet sistemini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirmek için https://www.turkiye.gov.tr/adalet-adli-sicil-silme-ve-duzeltme-talebi linkini kullanabilirsiniz. Bu link, adli sicil düzenlenme ve sildirme başvurularının alındığı sayfaya ulaşmanızı sağlar. Linke tıkladıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi eksiksiz ve doğru bir biçimde yazarak sisteme giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra “Sildirme Talebi Sorgula ve Oluştur” seçeneğini seçmelisiniz.

Adli Sicil Ne Demek?

Adli sicil, oldukça önemli bir belgedir. Bu belge, kişiye ilişkinin kesinleşmiş bir şekilde verilmiş olan mahkeme kararlarını barındırır. Bu kararlar sayesinde kişinin işlediği suçlar gibi durumlar belgelenmiş olur. Adli sicil kaydı, kredi çekme ve yeni bir işe girme gibi birçok durumda ihtiyaç duyabileceğiniz bir belgedir.

Adli Sicil Kaydı Ne Zaman Silinir?

Adli sicil kaydının silinmesi için standart bir süre bulunmamaktır. Adli sicil kaydının silinmesi yani, kişinin işlediği suçlara ilişkin kayıtların sicil belgesinden silinmesi, kişinin işlediği suçun niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama süre 15 yıl civarındadır. Ancak, kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verilmişse bu süre çok daha kısa olabilir. Adli sicil kaydının kısa sürede silinmesini isteyen kişilerin, vakit kaybetmeden suçlarına göre haklarını öğrenmeleri ve bu doğrultuda hareket etmeleri gerekir.

Başkasının Sabıka Kaydını Sorgulamak Mümkün Mü?

Başkasının sabıka kaydını sorgulamak mümkün değildir. Sabıka kaydı ya da bilinen diğer adı ile adli sicil kaydı, kişinin kendisini e-Devlet üzerinden görüntüleyebileceği bir belgedir. Bu yüzden 3. şahısların kişinin izni olmadan başkasının sabıka kaydını görüntülemesi mümkün değildir. Ancak, çevrenizdeki biri sabıka kaydı sorgulama işlemini çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleştiremiyorsa onun Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını ve e-Devlet şifresini kullanarak adli sicil kaydını sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulama işlemi için de https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi linkinin kullanılması gerekir.

Adli Sicil Kaydı ile Sabıka Kaydı Aynı Şey Mi?

Adli sicil kaydı ile sabıka kaydı, aynı belgeyi ifade eden iki terimdir. Bu terimler, kişinin hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ile ispat edilen suçların yer aldığı bir belge için kullanılır. Ancak, sabıka kaydı halk arasında kullanılan bir terimken adli sicil kaydı ise hukuki belgelerde kullanılan bir terimdir.

Ayrıca Bakınız: Çocuğun E-Devletine Nasıl Girerim?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu